Aktuellt

Vi engagerar oss i barns utveckling och inlärningsupplevelser. Det betyder att vi fördjupar oss i det som rör läsinlärning och nya rön kring lek och inlärning. Genom intervjuer med experter i branschen delar vi med oss av insikter, kunskap och tips. Och självklart ser vi till att du får den senaste informationen om lästräning och lässpelet Poio. Håll till godo!


Lässpelet Poio på engelska!

Det är ett år sedan Poio och läslingarna lanserades i Sverige. Nu är det dags att förflytta sig utanför de skandinaviska gränserna, i hopp om att hjälpa ännu flera barn att knäcka läskoden genom lek. I tillägg kan även ditt barn kan få användning för det!
Läs mer…


(Foto: Marcus Attefors, Teknikveckan.com)

(Foto: Marcus Attefors, Teknikveckan.com)

“Spelet som borda finnas på alla barns surfplattor”

– Poio är spelet som borde finnas på alla barns surfplattor, säger tvåbarnspappan Marcus Attenfors från Teknikveckan.

Läs mer…


Stora framsteg med innovativt läsverktyg i skolan

Bara en månad efter att Grantomta Montessoriskola började använda ett innovativt, digitalt verktyg i undervisningen har barnen gjort stora framsteg! Skolan är en av de första i Sverige som introducerat lässpelet Poio för sina elever.
Läs mer…

Drömmen som gick i uppfyllelse

«Att få följa det fantasiuniversum våra barn var med på att skapa här hemma, bli ett potentiellt globalt fenomen, är lite overkligt,” skriver pappan och pedagogen, Daniel Senn, bakom vår lär-dig-läsa app.
Tillsammans med Kahoot! är vi ett steg närmare målet: inga barn ska kämpa med att lära sig läsa!

Lär mer…


Vi undervärderar leken - hur skadligt är det?

Modern hjärnforskning visar att lek ger barn det mesta av den kunskap de behöver och att leken är helt avgörande i många aspekter av människans utveckling. I dagens samhälle är barns lek kraftigt undervärderad, menar professor Lars-Erik Berg.
Läs mer…

4817475-650x.png

Speciallärare till tidningen Mitt i Stockholm:
“Ett innovativt läsverktyg som Poio fyller en viktig funktion”

I Mitt i Stockholm kan man läsa om att Grantomta Montessoriskola storsatsar på läsning. Genom ett pilotprojekt ska de undersöka om det innovativa lässpelet Poio kan hjälpa de yngre barnen att knäcka läskoden och väcka intresse för läsning.
Läs mer…


Skjermbilde+2018-12-17+kl.+15.10.57.png

3 tips från en småbarnsförälder:
Så kombinerar du kvalitetstid och lästräning

Mamma Monica Bjerkelund Johansen har en dotter på 4,5 år och de har börjat öva läsning hemma. För att hålla igång kunskapen behövs regelbunden träning. Därför ger Monica oss tre tips på lekar man kan göra samtidigt som man myser under en filt och dricker varm choklad - lekar som kombinerar kvalitetstid och engagerande lästräning hemma.
Lär mer…


Knäcker läskoden under 10 timmar:
Det här läsverktyget har 100 000 smart föräldrar introducerat för sina barn

Under loppet av ett år har omkring 50 000 norska och svenska föräldrar introducerat ett nytt innovativt läsverktyg för sin barn. Genom att göra det har de visat engagemang och motivation att hitta nya sätt att göra den krävande lästräningen lite enklare och roligare för sina barn.
Läs mer…

Lärare introducerade nytt läsverktyg till sina förstaklasselever:
– Variationen i undervisningen gav barnen mer läsglädje än tidigare!

För ett år sedan introducerade den norska läraren Ine Berit Mjølnerød ett nytt läsverktyg i en klass i årskurs 1. Det skulle visa sig ge glädje och motivation till lästräningen för alla hennes elever - både de som kunde läsa sedan tidigare och de som hade det lite svårare med läsningen.
Läs mer…


DIY: Bokstavsformar

Vilka bokstäver övar ditt barn på just nu? I den här gör-det-själv-videon visar vi hur du enkelt kan göra egna bokstavskort som barnet kan använda för att lära sig bokstävernas former.

Inne i lässpelet Poio använder barnet fingrarna till styra läslingarna, men även till att följa bokstävernas former för att lära sig att skriva dem. Samma typ av aktivitet kan man enkelt inkludera i vardagen! Låt barnet vara med och dekorera kortet så blir det extra roligt! Förutom att de blir extra fina så blir det också lättare för barnet att komma ihåg vad som är upp och ner.

Läs instruktioner här…


Så övar du läsning i vardagen:
Fem mammor delar med sig av sina bästa tips

Att lära sig att läsa tar tid och krävs att man övar även utanför klassrummet. Här delar fem kreativa mammor med sig av sina smarta idéer som gör läsningen till något spännande, meningsfullt och kul.
Läs mer…

Lässpelet som hjälper förskolebarn att knäcka läskoden
på mindre än 10 timmar

Sedan lanseringen av lässpelet Poio har över 45 000 barn övat läsning och nu visar data från spelet att metoden är överraskande effektiv.
Läs mer…


Resebrev från skolan på Zanzibar!

Poios redaktör Vilde Bårdseng Randgaard har rest till Zanzibar utanför Tanzania. Med en befolkning där antalet barn ökar har regeringen på Zanzibar förstått vikten av att satsa på utbildning och skolsystemet utvecklas och förbättras hela tiden. Tillsammans med sin pojkvän och en vän från lokalbefolkningen beger sig Vilde ut på landsbygden för att lära sig mer om hur det är att gå i skolan i en helt annan del av världen.


Skjermbilde+2018-11-02+kl.+20.18.11 (1).png

Läsning är för alla oavsett förutsättningar!

Max är en aktiv och glad kille på 11 år. Men då han föddes med Downs syndrom och två komplicerade hjärtfel har Max vardag kommit att se lite annorlunda ut jämfört med många andra barns. Det betyder också att Max ibland behöver lite längre tid på sig att lära sig vissa saker jämfört med andra.
Läs mer…

3 rädslor om barn och skärmtid - och varför de inte stämmer

"Tänk om vi började ställa högre krav på digitala medier? Tänk om vi regelbundet började samtala med barnen om innehållet på skärmarna? Tänk om vi kunde se de positiva effekterna som tekniken kan ha i våra barns liv? Då kan potentialen i dessa verktyg bli verklighet" Läs mer…


3 roliga aktiviteter för läslovet!

– Eftersom man behöver läsa kontinuerligt för att få upp flyt, menar jag att det är viktigt att man fortsätter läsa även på loven, säger specialpedagog Anna Wassenius.

Sedan höstlovet 2016 döptes om till läslovet, har denna vecka varit fylld av aktiviteter som på olika sätt uppmuntrar till läsning. Vi vill såklart vara med och bidra till att läsningen får extra uppmärksamhet under läslovet och tipsar här om aktiviteter som passar våra yngsta läsare, som är i början av sin läsresa.
Läs mer…


3 tips: Så kan rätt sorts skärmtid hjälpa ditt barn vid skolstart

Under sommarlovet har säkert många barn fått lite extra tid framför skärmarna och det är kanske först nu som problem uppstår, då det åter gäller att hitta en balans i vardagen, där skärmtiden ska samsas med skolarbetet.
Läs mer...

DIY: Bokstavsspel on-the-go

Det här söta lilla spelet kan underhålla barn var som helst, samtidigt som de får öva på bokstäver! Perfekt för bilturer, i ett väntrum och att ta med till skolan eller förskolan.
Läs instruktioner och tips på hur du kan använda spelet...


Rädslan för att göra fel: Hur ger vi barnen en positiv syn på inlärning?

"Att lära oss nya saker kommer vi göra hela livet, men det är få saker som det är så mycket press på, som att få skolbarn att lära sig läsa," menar Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.
Hon är specialpedagog och mamma och berättar att en av nycklarna till att öka barns lust att vilja lära sig nya saker, är att tillåta dem att göra fel.
Läs mer...


Så gjorde mamma Dolores och Bibbi, 6 år, lästräningen till kvalitetstid

“När man håller på med lästräningen uppstår det ofta stunder av frustration för barnen, men det är något som förälder också kan känna," säger Dolores. Med lässpelet Poio har Bibbi (6) lärt sig läsa, og lästraningen har blivit kvalitetstid tillsammans med mamma. Idag får hon en överraskning!
Läs mer...


Tre familjer berättar om Poio!

Bo (6), Ingrid (4) och Bibbi (6) är några av de många barn som spelat Poio. I somras fick vi glädjen att besöka dem och höra hur de tyckt att det varit att öva läsning med hjälp av Poio!
Läs mer…

Öka barns lust att lära - kan spel vara nyckeln till framgång?

Alla barn är olika och för några kan det vara svårt att hitta motivation att lära. Men hittar man rätt tillvägagångssätt kan det som tidigare varit jobbigt och omotiverande bli roligt och lärorikt. Mia Hansson från Poio har träffat Adam Palmquist, pedagog och forskare, som förklarar sammanhangen mellan inlärning, spel och motivation.
Läs mer...


Så förbereder du barnen för skolstart

Alla barn är olika och det kan vara svårt som förälder att veta hur man ska förbereda sitt barn på bästa sätt. Därför har vi pratat med specialpedagog Ingrid Somdal-Åmodt Vinje för att få några tips.
Läs mer...

Är du lärare? Då kan du få testa lässpelet Poio gratis!

Poios målsättning är att alla barn, oavsett förmåga, ska ges samma möjlighet att knäcka läskoden - det första steget mot att kunna ta till sig ny kunskap i skolan. Därför vill vi ge alla pedagoger i Sverige möjligheten att få testa det.
Läs mer...


3 tips från lärarna: Så övar ni läsning i sommar

Om du vill förbereda barnen inför skolstarten, eller bara vill hålla igång läskunskaperna de fått med sig under terminen - här är tipsen från lärarna om hur ni övar läsning på sommarlovet!
Läs mer...


Ingrid, 4 år, har redan hittat läsglädjen

“Även om vi inte har några krav på att hon ska kunna läsa nu, så är det väldigt kul att se att hon har en så avdramatiserad inställning till att läsa, vilket jag tror att hon kommer ha nytta av senare”, säger Maja.
Läs mer...

DIY: Memoryspel med bokstäver

Memory behöver inte bara handla om att leta efter bildpar. Det kan även användas till att träna på bokstäver!
Läs mer…


Hittade nyckeln till lästräningen - nu läser Bo, 6 år, godnattsagan själv för pappa

«För ett år sen var han inte alls intresserad av att lära sig läsa, det fanns inte på kartan," berättar pappa Marcus Engström. Nu läser Bo alla ord han kommer över, redan innan skolstarten som är i höst.
Läs mer...


Knäck koden och kom in!

«I lässpelet Poio finns delarna som underlättar för ett barn att knäcka läskoden. Att erövra sin kod och göra en stolt och storslagen entré in till läsningens sagolika värld,» skriver pedagog och läromedelsutvecklare Katarina Hedensjö. I sin text berättar hon om vad det innebär att knäcka läskoden, hur lätt eller svår, lång eller kort resan dit kan vara. Och ur ett pedagogiskt perspektiv förklarar hon vad hon anser att lässpelet Poio lyckats med - något som hon som lärare alltid strävar efter att uppnå i en inlärningssituation. 
Läs Katarinas text...


Pappabekännelse: “Jag har aldrig varit en läspappa, men med Poio har jag och Molly hittat vår grej”

Tvåbarnspappan och influencern Hugo Rosas och dottern Molly börjat spela Poio tillsammans. Nu är det lek med bokstäver och ord som gäller.
Läs mer...

Knivlisa har testat Poio:
“En app som gör att du VILL att barnen ska hålla på med iPaden.”

Influencern och Mama-profilen Lisa Eriksson, känd som Knivlisa, har testat lässpelet Poio med sina barn. 
Läs mer...


Slut på bråk om skärmtid - spelet som hyllas av föräldrar och pedagoger

Barnens skärmtid är något många föräldrar oroar sig för. Under sommarlov och semester är det vanligt att barn spenderar mer tid framför sina skärmar än annars.
“Det är inte skärmtiden i sig som är viktig, utan kvaliteten på upplevelserna och vilken roll de spelar i våra liv”, säger psykolog och pedagog Alf Kristian Kåring. 
Läs mer...

5 tips: Så får ni för ett lärorikt sommarlov

Sommaren är en härlig tid då det är lätt att hitta tillfälle att leka och lära tillsammans. Passa på under bilturen, på stranden, i stugan eller i en park, här är fem roliga tips.
Läs mer...


Spelet som får barn att vilja lära sig läsa

“Nu går lästräningen som en dans. Han ser fram emot att spela och känner att han utvecklas hela tiden”, berättar mamman till en pojke som varit omotiverad till att lära sig läsa, innan han fick prova lässpelet Poio.

Poio är ett digitalt verktyg som bygger på traditionell pedagogik med fokus på just repetition och övning, så vad är det som ändå får barn att tycka om det?
Läs mer...

Därför rekommenderar specialpedagogen lässpelet Poio till föräldrar

“Spelet ger barnen känslan av att lyckas! Framför allt är det lättsamt och roligt, och barnen märker inte att de faktiskt övar sig på att läsa. Det ser ut som ett spel, men det är samtidigt lästräning.” säger Anna Wassenius, som har testat lässpelet Poio med elever.
Läs mer...


Breakit med artikel om Poios lansering 

"Poio har verkligen imponerat på oss och med tanke på den feedback som kommer från både barn och föräldrar så är det uppenbart att tjänsten håller vad den lovar”, säger Martin Frey på Schibsted Growth. 

Läs mer...

Knäck läskoden i ett roligt och intelligent spel

Succéspelet lanseras i Sverige! Lässpelet Poios idé är enkel men genial: flytta lästräningen till en plats där barn älskar att vara. Man kan säga att istället för att ta barnen till lästräningen så tar Poio lästräningen till barnen.
Läs mer...