Aktuellt

Vi engagerar oss i barns utveckling och inlärningsupplevelser. Det betyder att vi fördjupar oss i det som rör läsinlärning och nya rön kring lek och inlärning. Genom intervjuer med experter i branschen delar vi med oss av insikter, kunskap och tips. Och självklart ser vi till att du får den senaste informationen om lästräning och lässpelet Poio. Håll till godo!

Så övar du läsning i vardagen:
Fem mammor delar med sig av sina bästa tips

(Vilde Randgaard, redaktör)

Att lära sig att läsa tar tid och krävs att man övar även utanför klassrummet. Här delar fem kreativa mammor med sig av sina smarta idéer som gör läsningen till något spännande, meningsfullt och kul.
Läs mer…

Lässpelet som hjälper förskolebarn att knäcka läskoden
på mindre än 10 timmar

(Vilde Randgaard, redaktör)

Sedan lanseringen av lässpelet Poio har över 45 000 barn övat läsning och nu visar data från spelet att metoden är överraskande effektiv.
Läs mer…


Läsning är för alla oavsett förutsättningar!

(Vilde Randgaard, redaktör)

Max är en aktiv och glad kille på 11 år. Men då han föddes med Downs syndrom och två komplicerade hjärtfel har Max vardag kommit att se lite annorlunda ut jämfört med många andra barns. Det betyder också att Max ibland behöver lite längre tid på sig att lära sig vissa saker jämfört med andra.
Läs mer…

3 rädslor om barn och skärmtid - och varför de inte stämmer

(Vilde Randgaard, redaktör)

"Tänk om vi började ställa högre krav på digitala medier? Tänk om vi regelbundet började samtala med barnen om innehållet på skärmarna? Tänk om vi kunde se de positiva effekterna som tekniken kan ha i våra barns liv? Då kan potentialen i dessa verktyg bli verklighet" Läs mer…


3 tips: Så kan rätt sorts skärmtid hjälpa ditt barn vid skolstart

(Vilde Randgaard, redaktör)

Under sommarlovet har säkert många barn fått lite extra tid framför skärmarna och det är kanske först nu som problem uppstår, då det åter gäller att hitta en balans i vardagen, där skärmtiden ska samsas med skolarbetet.
Läs mer...

DIY: Bokstavsspel on-the-go

(Vilde Randgaard, redaktör)

Det här söta lilla spelet kan underhålla barn var som helst, samtidigt som de får öva på bokstäver! Perfekt för bilturer, i ett väntrum och att ta med till skolan eller förskolan.
Läs instruktioner och tips på hur du kan använda spelet...


Rädslan för att göra fel: Hur ger vi barnen en positiv syn på inlärning?

(Vilde Randgaard, redaktör)

"Att lära oss nya saker kommer vi göra hela livet, men det är få saker som det är så mycket press på, som att få skolbarn att lära sig läsa," menar Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.
Hon är specialpedagog och mamma och berättar att en av nycklarna till att öka barns lust att vilja lära sig nya saker, är att tillåta dem att göra fel.
Läs mer...


Så gjorde mamma Dolores och Bibbi, 6 år, lästräningen till kvalitetstid

(Vilde Randgaard, redaktör)

“När man håller på med lästräningen uppstår det ofta stunder av frustration för barnen, men det är något som förälder också kan känna," säger Dolores. Med lässpelet Poio har Bibbi (6) lärt sig läsa, og lästraningen har blivit kvalitetstid tillsammans med mamma. Idag får hon en överraskning!
Läs mer...


Tre familjer berättar om Poio!

(Vilde Randgaard, redaktör)

Bo (6), Ingrid (4) och Bibbi (6) är några av de många barn som spelat Poio. I somras fick vi glädjen att besöka dem och höra hur de tyckt att det varit att öva läsning med hjälp av Poio!
Läs mer…

Öka barns lust att lära - kan spel vara nyckeln till framgång?

(Vilde Randgaard, redaktör)

Alla barn är olika och för några kan det vara svårt att hitta motivation att lära. Men hittar man rätt tillvägagångssätt kan det som tidigare varit jobbigt och omotiverande bli roligt och lärorikt. Mia Hansson från Poio har träffat Adam Palmquist, pedagog och forskare, som förklarar sammanhangen mellan inlärning, spel och motivation.
Läs mer...


Så förbereder du barnen för skolstart

(Vilde Randgaard, redaktör)

Alla barn är olika och det kan vara svårt som förälder att veta hur man ska förbereda sitt barn på bästa sätt. Därför har vi pratat med specialpedagog Ingrid Somdal-Åmodt Vinje för att få några tips.
Läs mer...

Är du lärare? Då kan du få testa lässpelet Poio gratis!

(Vilde Randgaard, redaktör)

Poios målsättning är att alla barn, oavsett förmåga, ska ges samma möjlighet att knäcka läskoden - det första steget mot att kunna ta till sig ny kunskap i skolan. Därför vill vi ge alla pedagoger i Sverige möjligheten att få testa det.
Läs mer...


3 tips från lärarna: Så övar ni läsning i sommar

Om du vill förbereda barnen inför skolstarten, eller bara vill hålla igång läskunskaperna de fått med sig under terminen - här är tipsen från lärarna om hur ni övar läsning på sommarlovet!
Läs mer...


Ingrid, 4 år, har redan hittat läsglädjen

(Vilde Randgaard, redaktör)

“Även om vi inte har några krav på att hon ska kunna läsa nu, så är det väldigt kul att se att hon har en så avdramatiserad inställning till att läsa, vilket jag tror att hon kommer ha nytta av senare”, säger Maja.
Läs mer...

DIY: Memoryspel med bokstäver

(Vilde Randgaard, redaktör)

Memory behöver inte bara handla om att leta efter bildpar. Det kan även användas till att träna på bokstäver!
Läs mer…


Hittade nyckeln till lästräningen - nu läser Bo, 6 år, godnattsagan själv för pappa

(Vilde Randgaard, redaktör)

«För ett år sen var han inte alls intresserad av att lära sig läsa, det fanns inte på kartan," berättar pappa Marcus Engström. Nu läser Bo alla ord han kommer över, redan innan skolstarten som är i höst.
Läs mer...


Knäck koden och kom in!

(Katarina Hedensjö, pedagog och läromedelsutvecklare)

«I lässpelet Poio finns delarna som underlättar för ett barn att knäcka läskoden. Att erövra sin kod och göra en stolt och storslagen entré in till läsningens sagolika värld,» skriver pedagog och läromedelsutvecklare Katarina Hedensjö. I sin text berättar hon om vad det innebär att knäcka läskoden, hur lätt eller svår, lång eller kort resan dit kan vara. Och ur ett pedagogiskt perspektiv förklarar hon vad hon anser att lässpelet Poio lyckats med - något som hon som lärare alltid strävar efter att uppnå i en inlärningssituation. 
Läs Katarinas text...


Pappabekännelse: “Jag har aldrig varit en läspappa, men med Poio har jag och Molly hittat vår grej”

(Vilde Randgaard, redaktör)

Tvåbarnspappan och influencern Hugo Rosas och dottern Molly börjat spela Poio tillsammans. Nu är det lek med bokstäver och ord som gäller.
Läs mer...

Knivlisa har testat Poio:
“En app som gör att du VILL att barnen ska hålla på med iPaden.”

(Vilde Randgaard, redaktör)

Influencern och Mama-profilen Lisa Eriksson, känd som Knivlisa, har testat lässpelet Poio med sina barn. 
Läs mer...


Slut på bråk om skärmtid - spelet som hyllas av föräldrar och pedagoger

(Vilde Randgaard, redaktör)

Barnens skärmtid är något många föräldrar oroar sig för. Under sommarlov och semester är det vanligt att barn spenderar mer tid framför sina skärmar än annars.
“Det är inte skärmtiden i sig som är viktig, utan kvaliteten på upplevelserna och vilken roll de spelar i våra liv”, säger psykolog och pedagog Alf Kristian Kåring. 
Läs mer...

5 tips: Så får ni för ett lärorikt sommarlov

(Vilde Randgaard, redaktör)

Sommaren är en härlig tid då det är lätt att hitta tillfälle att leka och lära tillsammans. Passa på under bilturen, på stranden, i stugan eller i en park, här är fem roliga tips.
Läs mer...


Spelet som får barn att vilja lära sig läsa

(Vilde Randgaard, redaktör)
“Nu går lästräningen som en dans. Han ser fram emot att spela och känner att han utvecklas hela tiden”, berättar mamman till en pojke som varit omotiverad till att lära sig läsa, innan han fick prova lässpelet Poio.

Poio är ett digitalt verktyg som bygger på traditionell pedagogik med fokus på just repetition och övning, så vad är det som ändå får barn att tycka om det?
Läs mer...

Därför rekommenderar specialpedagogen lässpelet Poio till föräldrar

(Vilde Randgaard, redaktör)
“Spelet ger barnen känslan av att lyckas! Framför allt är det lättsamt och roligt, och barnen märker inte att de faktiskt övar sig på att läsa. Det ser ut som ett spel, men det är samtidigt lästräning.” säger Anna Wassenius, som har testat lässpelet Poio med elever.
Läs mer...


Breakit med artikel om Poios lansering 

(Vilde Randgaard, redaktör)
"Poio har verkligen imponerat på oss och med tanke på den feedback som kommer från både barn och föräldrar så är det uppenbart att tjänsten håller vad den lovar”, säger Martin Frey på Schibsted Growth. 

Läs mer...

Knäck läskoden i ett roligt och intelligent spel

(Katarina Hedensjö, pedagog)
Succéspelet lanseras i Sverige! Lässpelet Poios idé är enkel men genial: flytta lästräningen till en plats där barn älskar att vara. Man kan säga att istället för att ta barnen till lästräningen så tar Poio lästräningen till barnen.
Läs mer...