Så gjorde mamma Dolores och Bibbi, 6 år, lästräningen till kvalitetstid

(Av Vilde Randgaard, redaktör)

Som tvåbarnsmamma vet Dolores, som de flesta andra föräldrar, att lästräningen inte alltid är enkel, varken för barnen eller föräldrarna. Men tillsammans med sin 6-åriga dotter Bibbi har de hittat ett sätt att göra lästräningen till en mysig aktivitet tillsammans.

Med lässpelet Poio har Bibbi (6) lärt sig läsa. Idag får hon en överraskning!


“När man håller på med lästräningen uppstår det ofta stunder av frustration för barnen, men det är något som förälder också kan känna. Ibland kanske man hjälper till lite för mycket eftersom man vill att de ska förstå. Som förälder är det svårt att veta hur du ska gå tillväga för att kunna hjälpa till på bästa sätt”, säger Dolores.

Efter att ha testat lässpelet Poio hittade de hjälpen som de behövde. Nu har de använt Poio i snart två månader som en förberedelse för skolstarten i höst. Även om det är Bibbi som spelar så brukar Dolores sitta med och titta och låta dottern berätta om vad hon gör i spelet.

Och istället för att lästräningen är ett frustrationsmoment har det kommit att bli en fin stund tillsammans. Kvalitetstid för mor och dotter helt enkelt.

“Bibbi tycker att det är jättekul att lära sig läsa med Poio. Istället för att jag ska tjata om att vi ska öva, tar Poio över en del av det ansvaret från mig. Eftersom det är ett spel som hela tiden får henne att vilja komma vidare, kan jag istället vara mer delaktig i den lekfulla delen av spelet. Det är en av de stora fördelarna med Poio! Och när jag har mycket att göra hemma kan jag låta henne spela Poio under tiden jag gör annat, samtidigt som jag hör vad hon gör och på så sätt kan följa med på håll”

Genom att kunna ta del av läsresan på det här sättet har det blivit enklare för Dolores att följa med i sin dotters utveckling. Det blir lättare att förstå vad hon har svårt för och hur hennes intresse och vilja att lära sig ser ut.

“Jag var kanske rädd för att det skulle vara ett halvtråkigt spel, som många andra, men tvärtom. Det väckte läslusten hos henne på en gång. Det gick så mycket fortare än vad jag trott. Hon har fått en helt annan inställning till läsning och är mer nyfiken på bokstäver och ord i sin omgivning nu.”

Sedan de började spela Poio har Dolores observerat att dottern gått från att “bara spela ett spel” till att få en aha-upplevelse när hon plötsligt lärt sig att läsa ett ord.

“Bibbi tycker att det är ett kul spel och med Poio vet jag vad hon gör med surfplattan. Dessutom lär hon sig saker. Det ju toppen!”

Dolores avslutar med att säga att hon varmt kan rekommendera spelet till andra föräldrar:
“Det är verkligen en genial produkt! Det ger dig nyckeln till läsvärlden på ett lekfullt sätt. Så värdefullt!

_MG_3632.jpg