5 tips: Så får ni för ett lärorikt sommarlov

edward-cisneros-415590-unsplash-4.jpg

Av Vilde Randgaard, redaktör)

Sommaren är en härlig tid då det är lätt att hitta tillfälle att leka och lära tillsammans. Passa på under bilturen, på stranden, i stugan eller i en park, här är fem roliga tips.

1. Gör ett spännande experiment som lär barnet hur en blomma suger upp vatten. Plocka en vit blomma och sätt den i ett glas med färgat vatten (använd karamellfärg). Redan efter några timmar kan ni se att kronbladen börjar ändra färg. Prova även att dela stjälken i två delar på längden, nedtill, och sätt de olika delarna i varsitt glas med olika färger. Låt barnet gissa vad som kommer att hända med den vita blomman då.
 

2. Ofta reser man lite längre på sommaren, med bil, flyg eller tåg. Lässpelet Poio är rolig och samtidigt lärorik underhållning för barnen, lätt att ta med på resan. En annan idé är att ta med bokstavskex. Låt barnet dra en bokstav och sedan leta efter den bokstaven på en skylt eller i en tidning. När bokstaven är hittad får barnet äta kexet!
 

3. I lässpelet Poio finns små figurer (läslingar) som äter bokstäver. Otto äter O, Iris äter I och så vidare. Du och ditt barn kan leka en lek där ni går på “jakt” efter era namns begynnelsebokstäver. Hitta saker runt omkring er som innehåller bokstäverna och låtsas att ni äter dem. T.ex. Olle kan äta sOffan, Osten, blOmman. Vilde kan äta Vasen, Vägen, breVlådan.

4. På stranden eller i en park kan man samla snäckor, stenar eller kottar och använda dem som pengar när ni leker affär. Hitta tillsammans på vad som ska säljas i affären, är det kanske ett sandbageri? Man kan öka svårighetsgraden genom att ge “pengarna” olika värde, det vill säga en sten har kanske samma värde som fem kottar.
 

5. Har man några dagar på sig och vill ha ett lite större projekt så kan man bygga ett dockhus tillsammans, av trä eller kartong. Lår barnen vara med och göra ritningar och mäta, ta ut bitar och sätta ihop. Att bygga en fågelholk är ett annat roligt alternativ.