Påbörja läsresan tillsammans

Väck läslusten hos ditt barn.
Använd Poio som ett verktyg för att skapa nyfikenhet och vilja att lära sig läsa.

_MG_2275-3.jpg

 

 

 
PoioModell_1.png
 

1. Med leklust kommer inlärning

Att lära genom lek är stimulerande, roligt och effektivt. Kan man kombinera det ett barn ska öva och lära sig, med något som det tycker om att göra så har man skapat de bästa förutsättningarna för ett gott resultat.

 
_MG_2469-3.jpg

Barnets eget spel

Lässpelet Poio ska vara barnets eget spel. Hjälp ditt barn att ladda ner spelet (gärna till surfplatta), att skapa användarprofil och att komma in i spelet men låt sedan ditt barn komma på och upptäcka saker själv under spelets gång. Att göra fel och våga prova igen och igen hör till spelets idé. Det är självklart bra att du finns i närheten och kan svara på frågor som ditt barn ställer. Att du visar nyfikenhet och låter barnet visa dig sitt spel då och då är också bra. Ett barn som själv får styra sin läsresa upplever att det behärskar saker och får ökat självförtroende.

last ned.jpeg

Låt ditt barn visa vägen

Poios metod att lära barn läsa kan upplevas som främmande för dig som vuxen. Den liknar inte traditionell klassrumsundervisning. En viktig princip i lässpelet Poio är att låta barnen själva ta kommandot. Då upplever de att de styr sin lära-läsa-resa och det är positivt för utvecklingen. Ställ inte för höga krav utan låt ditt barn ta tid på sig, utforska spelvärlden och ha roligt längs vägen. Efter att ha låtit barnet spela en stund, låt gärna barnet visa dig vad som händer i spelet. Du kan ställa frågor som:

  • Vad heter den rosa kaninen?

  • Vad äter Otto?

  • Vem är Poio?

last ned (1).jpeg

Ditt jobb är att vara imponerad

Efter några dagar kommer förhoppningsvis flera nya bokstäver att ha satt sig i barnets medvetande. Några kommer säkert också uppleva att barnen blir mer nyfikna på att bilda ord genom att sätta samman ord och stavelser i bubblorna i spelet. Andra kommer kanske att vara mest roade av att bara spela, samla mynt och pyssla med figurerna, och inlärningen tar då kanske lite längre tid än du förväntat dig. Var uthållig och pressa inte barnen, men prova gärna att väcka lusten till att lära genom att ställa frågor som:

  • "Vad händer när du sätter ihop bubblorna?"

  • "Vilka uppgifter får du flest guldmynt av?"

  • "Hur gör du för att köpa presenter till läslingarna?"

last ned.jpeg
 
PoioModell_2.png
 

2. Anpassas efter ditt barn

Barn är olika och intresset och förmågan barn emellan varierar. Några fyraåringar kan flera bokstäver och en och annan kanske redan kan läsa, samtidigt som det finns nioåringar som ännu inte knäckt läskoden och saknar motivation för att skaffa sig de grundläggande läskunskaperna. Lässpelet Poio är anpassat att fungera för barns olika behov. I spelet startar alla på samma nivå och det finns inga förväntningar på förkunskaper, men däremot skruvas tempot snabbt upp om barnet redan har viss kunskap.

 

Vi introducerar bokstäverna i rask takt, men repeterar samtidigt mycket. Under tiden läser spelet av ditt barns färdigheter och anpassar uppgifterna efter resultatet. På så sätt får barn som redan kan en del bokstäver en snabbare utveckling.

 

 
PoioModell_3.png
 

3. Var med på resan

Att se glädjen hos ett barn som lär sig nya saker är ovärderligt och med modern teknik kan du som förälder ta del av de framsteg som ofta annars sker i skolan. Det gör att du får en unik möjlighet att följa ditt barns utveckling.

_MG_2312.jpg

Inspireras till att ställa rätt frågor

Varje vecka skickar vi exempel på frågor som rör spelet så att du lättare ska få en bra dialog med ditt barn om vad som händer och vilka ord det bekantar sig med.

Skjermbilde 2018-06-11 kl. 23.54.46.png

Följ framgången

Vi skickar rapporter med en översikt över vilka bokstäver och ord som barnet lärt sig sedan de spelade sist.

_MG_2461.jpg

Vi håller dig informerad om när barnet är på väg att knäcka läskoden

När ditt barn håller på att knäcka läskoden skickar vi e-post till dig så att du kan hålla ett extra öga på spelandet och få uppleva det fantastiska “aha-ögonblicket” hos barnet.

 

 
PoioModell_4.png
 

4. Målet är att skapa läslust

Att läsa en längre text själv för första gången kan vara krävande. Många barn får prestationsångest speciellt då de ska läsa högt för andra.

I början av inlärningsprocessen är det viktigt att  känna till och förstå ramarna för berättelsen innan det är dags att läsa en längre text. I lässpelet Poio lär sig barnen namnen på figurerna och blir bekanta med miljön innan de står inför uppgiften att läsa. De förstår också snabbt vad de olika karaktärerna tycker om och vilka utmaningar som finns i berättelsen. Spelet ger barnen tryggheten de behöver för att våga läsa boken. Och genom att avslöja texten i boken gradvis ökar spänningen i berättelsen.

Du kan beställa  den tryckta boken redan innan barnet börjat spela, men vänta med att ge den till dess att spelet är klart. Kanske är det så att Poio och läslingarna blir den första boken ditt barn läser?

_MG_3388-2.jpg