Hjälp och support

Nedan hittar du svar på några vanliga frågor. Finns inte vad du söker med här?
Ställ gärna din fråga till oss direkt på vår Facebooksida eller i ett mail
support@poio.se

 

Tekniska frågor

Vilka plattformar fungerar Poio på?

Poio finns för iPad och iPhone med iOS 10, det vill säga iPad 4, iPad mini och iPhone 5 eller nyare. Poio finns också för Androidenheter med Android 5 eller nyare.


Vi har flera barn i familjen som vill spela, går det?

Ja! När du köper appen kan den installeras på flera surfplattor och/eller telefoner. Det finns möjlighet att registrera upp till fem användarprofiler på varje Apple-enhet. Progressionen i spelet kommer att anpassas efter varje barn och du som förälder kan följa utvecklingen via våra e-postrapporter. (Dock synkroniseras spelet inte mellan olika enheter.)

APPLE/IOS

Om du har samma Apple ID knutet till flera enheter kan du bara gå in och ladda ner appen från App Store, till dina olika enheter. Om inte så kan du utnyttja Apples familjedelning. Mer info om det här: https://support.apple.com/sv-se/HT201060

GOOGLE / ANDROID

Har du loggat in på samma konto i Google Play från dina olika enheter så kan du ladda ner appen, till dem. Dessvärre är funktionen familjebibliotek ännu inte tillgänglig för Google/Android i Sverige.


Hur lägger jag till en användare?

Tryck på den svarta knappen med kugghjul och barnets namn, nere till höger på kartbilden.

Följ instruktionen i pratbubblan så kommer du in till inställningarna.

Följ instruktionen i pratbubblan så kommer du in till inställningarna.

Tryck sedan på plustecknet för att lägga till en användare. Tryck på välj när du vill börja spela som den nya användaren.

Tryck sedan på plustecknet för att lägga till en användare. Tryck på välj när du vill börja spela som den nya användaren.


Finns Poio för Android?

Ja! Du kan ladda ned Poio från Google Play. Detta kräver Android 5 eller nyare.


Varför hittar jag inte Poio i App Store eller Google Play?

Om ditt operativsystem är för gammalt så syns inte appen i app-butikerna. Spelet behöver iOS 10/Android 5 eller nyare, och 1GB i minne. Du kan försöka uppdatera ditt operativsystem, beroende på hur gammal din enhet är.


Spelet har hängt sig, eller något annat verkar vara fel. Vad gör jag?

Beskriv problemet i ett mail till support@poio.se så hjälper vi dig så snart vi kan.


Hur fungerar Poio?

Hur kommer vi igång?

Vi rekommenderar att du som vuxen installerar appen på enheten barnet ska använda, samt registrerar barnets namn och ålder. Från och med att spelet startar, med den rosa kaninen i buren ovanför trollet, så är det dock viktigt att barnet får ta över och styra spelet.

För de allra yngsta kan lite hjälp behövas i början, tänk då på att sitta tillsammans med barnet och visa, hellre än att “ta över” kontrollen av spelet.

En viktig pedagogisk tanke med spelet är att barnet självt ska ha kontrollen och lära sig hur det fungerar längs vägen - att förstå spelets logik och bemästra det är en stor del av glädjen!


Hur fungerar spelet?

Man startar ett nytt uppdrag genom att trycka på ett sugrör på ön. I varje uppdrag är målet att hitta vägen ut, att rädda läslingar, att låta läslingarna äta så många vokaler som möjligt samt att hitta ett nytt ord till boken. När man är färdig med ett uppdrag så ska man “skriva” in ordet man hittade i boken. Allteftersom så kommer nya utmaningar att dyka upp i uppdragen - nya figurer, hus till figurerna och mycker mer.

När barnet får utforska spelet på egen hand motiveras det att hitta nya saker i spelet, att förstå, öva och lära. En bra balans mellan repetition och variation gör att många barn tycker spelet är mycket roligare än annan, mer traditionell lästräning. Läs mer om spelet här.


Hur mycket ska jag som vuxen lägga mig i?

Det är naturligtvis upp till dig hur delaktig du vill vara men det vi rekommenderar är att låta barnet utforska det mesta i spelet på egen hand. Var gärna nyfiken och ställ frågor till barnet samt låt barnet visa dig, men en viktig poäng är att barnet faktiskt styr sin egen läsresa. Läs mer om detta här.


Vilken ålder är Poio tänkt för?

Vi rekommenderar spelet till barn mellan 4 och 9 år. Poio passar barn som:

  • Ännu inte har börjat med lästräning

  • Har kommit igång med sin läsinlärning och kan några bokstäver

  • Har övat länge men tycker att det är svårt

  • Har övat länge men saknar motivation att fortsätta

  • Kan alla bokstäver men saknar koncentrationsförmågan som behövs för att hitta sambandet mellan bokstavsljuden och ord.


Mitt barn har spelat klart, vad händer nu?

Spelet är färdigspelat när barnet har fyllt i hela berättelsen i boken. Det går bra att fortsätta leka i husen och röra sig runt i sugrörsvärlden även efter att spelet är färdigspelat. Det går också bra att starta spelet från början genom att lägga till en ny användare.


Vad är tanken med Poio?

Varför rättas inte barnet som gör fel?

Att behärska något ger motivation. Motivation är a och o för inlärning - och det är aldrig roligt att vara dålig på något. Vi korrigerar inte barnet när det gör fel i spelet, utan styr det diskret i rätt riktning och belönar det när det gör rätt. Vissa barn behöver flera försök. Det är då viktigt att barnet inte känner sig “bestraffat” för det.


Varför är det bara vokalerna som har läslingar?

När barn ska lära sig att läsa och skriva är det vanligt att de glömmer vokalerna. Ett klassisk exempel är “Ellen” som många barn skriver “LN”, eller “te” som de skriver “T”, eftersom de lärt sig bokstävernas namn och då utelämnar vokalerna. Vi har gett vokalerna huvudfokus i spelet.


Kan jag välja att bara ha gemener (små bokstäver) eller versaler (stora bokstäver) i spelet?

Nej det kan du inte. Barnet möter gemener och versaler blandat i spelet, eftersom det är så barnet möter text i verkligheten. Syftet med spelet är att skapa läslust och då är det viktigt att barnet känner igen bokstäver i “riktiga” ord i sin vardag - på skyltar, på förpackningar, i böcker.

Vi har inspirerats av ny forskning som visar att barn snabbare lär sig mönster om de exponeras för stora mängder data och repeterar mycket. Vår intention är att barnet snabbare ska lära sig både gemener och versaler genom att vi utsätter det för dem.


Spelet är ganska läskigt, borde det inte vara gulligare?

Vi har skapat ett spel som barn gillar. Spänning, äventyr och tuffa utmaningar har visat sig vara saker som motiverar till att stanna kvar och fortsätta öva. Många lärverktyg missar detta, vilket leder till att barnet snabbt tappar intresset. Vi har helt enkelt lyckats kombinera ingredienser från kommersiell underhållning med beprövad pedagogik.


Vem är Poio för?

Poio är ett verktyg för

  • Föräldrar som vill lära sitt barn att läsa men inte riktigt vet hur de ska göra

  • Barn som då får se läsinlärning som rolig och spännande, istället för bara något man måste lära sig.

  • Lärare som vill försäkra sig om att få med sig alla, men också låta dem öva på sin nivå.


Vilken pedagogik ligger bakom Poio?

Poio är baserat på kända pedagogiska principer men utforskar samtidigt hur de kan användas i digital lek för ökat engagemang och bättre resultat. Läs mer om pedagogik här.


Språk

På vilka språk finns Poio?

Poio finns på svenska och norska. Versioner på danska och engelska är på gång.