3 tips från en småbarnsförälder:
Så kombinerar du kvalitetstid och lästräning

Mamma Monica Bjerkelund Johansen har en dotter på 4,5 år och de har börjat öva läsning hemma. För att hålla igång kunskapen behövs regelbunden träning. Därför ger Monica oss tre tips på lekar man kan göra samtidigt som man myser under en filt och dricker varm choklad - lekar som kombinerar kvalitetstid och engagerande lästräning hemma.

Vilde Randgaard, redaktör.

Ordtåg

– Vi har haft en ordlek hemma där jag säger eller skriver ett ord och sedan är det min dotters tur att komma på ett ord som börjar på samma bokstav som mitt ord slutade på. Och så fortsätter vi så till vi tröttnar. Jag väljer alltid ord som jag vet att hon läst fortsätter Monica.

Det blir en rad med ord, som ett slags tåg, till exempel: boll - lampa - apelsin - nalle. För att göra leken lite mer kreativ går det att rita ett tåg och för varje nytt ord gör man en ny vagn. Ordet skrivs sedan på vagnen.

Ett skepp kommer lastat med

Detta är en lek som både tränar ordförrådet och närminnet. Man börjar med att välja en bokstav eller ett bokstavsljud. Den som är först på tur börjar med att säga “ett skepp kommer lastat med”. Sedan väljs ett ljud eller bokstav av samma person. Nästa person på tur repeterar frasen och säger ett ord som börjar med den bokstaven eller det ljudet. Man kan välja att gå runt en i taget eller så snurrar man en flaska och den som flaskan pekar på blir det.

– “Ett skepp kommer lastat med” kan också göras skriftligt, tipsar Monica om. Det är en bra variation av leken och det synliggör samtidigt vilken bokstav som tillhör vilket ljud.

Vanligtvis avslutas leken när en av deltagarna inte längre kommer på något ord, men för att barnen ska bli motiverade och känna sig stärkta, går det bra att byta bokstav när man märker att de är påväg att fastna.

Ordjakt

Skjermbilde 2018-12-17 kl. 14.31.58.png

Ett slags korsord där man ska leta efter ord bland en massa bokstäver. En lek som är otroligt populär hemma hos Monica.

–  De minsta kan få färgade pennor och tillsammans bestämmer man att exempelvis alla “K” ska vara gula och alla “R” ska vara blå och så vidare. Då lär de sig att känna igen bokstäverna.

Med hjälp av det smarta verktyget från Discovery Education går det att tillverka sitt eget “korsord” som du vet att ditt barn kan och sedan är det bara att skriva ut den. Här hittar du verktyget.

Orden kan gömmas horisontellt, vertikalt, på diagonalt, längs kanterna osv.


Vill ni har fler kreativa tips på hur ni kan öva läsning kan ni spana in de här lekarna: Så övar du läsning i vardagen:
Fem mammor delar med sig av sina bästa tips.

Ni kan även prova de här enkla och roliga gör-det-själv-lekarna:


 
ipad_iphone_screens (2).jpg