Hittade nyckeln till lästräningen: 
Nu läser Bo, 6 år, godnattsagan själv för pappa

Av Vilde Randgaard, redaktør.

För ett år sen var Bo, 6 år, inte alls intresserad av att lära sig läsa, men nu läser han alla ord han kommer över, redan innan skolstarten som är i höst.

«För ett år sen var han inte alls intresserad av att lära sig läsa, det fanns inte på kartan. Men sen stötte han på ett problem och det var när han skulle försöka förstå hur ett nytt spel fungerade. Då upptäckte han att det är ganska bra att kunna läsa,» berättar pappa Marcus Engstöm.

Trots att Bo nu gärna ville lära sig bokstäver och ord, var utmaningen att hitta ett tillvägagångssätt som gjorde den nödvändiga mängdträningen spännande. Att dessutom försöka hitta en intressant bok på rätt nivå som intresserade Bo var inte helt enkelt.
«Den största utmaningen som jag ser det är att få barn intresserade av att vilja läsa på egen hand. Man måste hitta någonting som gör det väldigt intressant. Det är svårt. Alla böcker är ju inte intressanta,» säger Marcus.

Men så testade han lässpelet Poio tillsammans med Bo och blev direkt imponerad, både av Bos snabba framsteg och det engagemang han visade för att vilja lära sig mer.

«Det tog bara ett par dagar efter att han börjat spela Poio, så lossnade det verkligen. Och samtidigt såg jag hur intresset växte. Det var jättekul!» Marcus tittar stolt på Bo och fortsätter. «Nu läser du alla ord som du hittar, överallt! Du läser orden på bilstereon och när vi kör bakom en buss med bilen så läser du vad det står bakpå den.»

Efter att ha använt Poio ett tag berättar Marcus att han tycker att lässpelet är ett fantastiskt verktyg för lästräningen.
«Det är nästan så man lurar barnen att lära sig läsa. Men det tycker jag man får göra,» fortsätter han och ler. «Som förälder gör man dem en enormt stor tjänst genom att se till att de kan läsa. Läsning är nyckeln till allt. Kan du läsa så finns det ett sätt att lära sig saker på utan att behöva fråga en vuxen hela tiden.»

På frågan om vad det är med Poio som han tycker om, blir svaret:
«Poio i sig själv är en morot för att ta sig vidare, eftersom det är ett spel. Och att man tillverkar en en bok samtidigt som man lär sig fler och svårare ord tycker jag är grymt. Dessutom är det smarta ord, det märks att det är någon som har tänkt till här.»

Om kvällarna är det numera Bo som läser godnattsaga för pappa, eftersom han lärt sig läsa hela Poio-boken själv.
«Jag är superstolt,» avslutar Marcus.