Knäcker läskoden under 10 timmar:
Det här läsverktyget har 100 000 smart föräldrar introducerat för sina barn

Under loppet av ett år har omkring 100 000 norska och svenska föräldrar introducerat ett nytt innovativt läsverktyg för sin barn. Genom att göra det har de visat engagemang och motivation att hitta nya sätt att göra den krävande lästräningen lite enklare och roligare för sina barn.

Av Vilde Randgaard, redaktör.

_MG_2476.jpg

Ett krävande jobb att lära sig läsa
För några barn är lästräningen rolig och spännande, för andra, svår och jobbig. För att lyckas krävs mängdträning och det betyder att barnen behöver öva även utanför skolan. Kontinuerlig repetition är nyckeln till framgång. Många gånger kan det vara ett jobb i sig att bara få barnen att vilja öva även hemma.

För lite mer än ett år sedan lanserades Poio i Norge och sedan i somras finns Poio även tillgängligt i Sverige. Genom Poio kan föräldrar låta sina barn utforska en spännande värld samtidigt som de övar på att läsa. Genom spelet får barnen bege sig ut på en roligt uppdrag och helt plötsligt förvandlas lästräningen från ett måste till något kul.


Bli delaktig i leken
I somras träffade vi Dolores och hennes sex år gamla dotter Bibbi. Även om Bibbi är ivrig på att lära sig nya saker erkände Dolores att det inte alltid gick som planerat då de skulle öva på att läsa.
– När man håller på med lästräningen uppstår det ofta stunder av frustration för barnen, men det är något man som förälder också kan känna. Ibland kanske man hjälper till lite för mycket eftersom man vill att de ska förstå. Som förälder är det svårt att veta hur du ska gå tillväga för att kunna hjälpa till på bästa sätt.

När lässpelet Poio lanserades i Sverige bestämde hon sig för att testa det tillsammans med dottern.
– Istället för att jag behövde tjata om att vi skulle öva, tog Poio över en del av det ansvaret från mig. Eftersom det är ett spel som hela tiden uppmuntrade henne att vilja komma vidare, kunde jag istället vara mer delaktig i leken.

Läs hela intervjun med Dolores här.

_MG_3632-2.jpg

Knäcker läskoden på under tio timmar
I en undersökning baserad på resultat från 1 000 barn som spelat Poio, visar data att de som knäckt läskoden med hjälp av spelet gjort det på under tio timmar*.

Detta är uppseendeväckande siffror. Likväl är det viktigt att komma ihåg att alla barn är olika och att alla barn behöver olika lång tid på sig att lära sig läsa. Det absolut viktigaste föräldrarna gjort är att ge barnen ett nytt sätt att lära sig läsa på som är uppmuntrande och motiverande för barnen. Och som därigenom skapar förutsättningar för att barnen ska få ett stärkt självförtroende och en positiv inställning till vad det innebär att lära.


Viktigt att barnen har det bra
Det är precis vad psykolog Alf Kristian Kåring menar är bakgrunden till den effektiva inlärningen.
– Genom att skapa en omgivning där barnet trivs ges förutsättningar för att barnet ska kunna lära sig nya saker. Och med ett material som kan användas mer flexibelt kommer barnet självmant vilja återvända till det, säger Alf Kristian.

Max som är en 11 år gammal kille, föddes med Downs syndrom och två hjärtfel. Max är en positiv och glad pojke som är nyfiken på det mesta, så även läsning. Trots att det ibland tar lite längre tid för honom att lära sig nya saker jämfört med andra barn, hittar Max och hans mamma Anna alltid kreativa lösningar på hur de ska ta sig an nya utmaningar.
– Allt som bidrar och inspirerar till att hjälpa barn knäcka läskoden är toppen. Och att det går att kombinera lästräningen med att samtidigt ha kul med surfplattan är ju verkligen bra, berättar Anna för oss efter att de fått pröva Poio.
— Det är Max som fått testa sig fram helt själv och fått klura ut hur han ska göra. Det har gått bra och Max gillar spelet.

Läs mer om Max och Anna och se filmen när Max spelar Poio här.

Skjermbilde 2018-11-02 kl. 20.18.11.png

Med det sagt vill vi hylla alla er föräldrar som bidrar till att ger era barn en bra start och öppnar dörrar för dem - oavsett förutsättningar. Ni gör en fantastisk insats varje dag!

*Av 1 000 svenska och norska barn som knäckt läskoden är genomsnittstiden 7 timmar. Bland 65 st 4-6-åringarna i Sverige som knäckt läskoden är motsvarande tid 7,65 timmar (Siffrorna bygger på data från lässpelet Poio under perioden 12 juni-20 augusti 2018). Bland 212 st 4-6-åringar i Norge som knäckt läskoden är motsvarande tid 8,67 timmar (Siffrorna bygger på data från lässpelet Poio under perioden 9 mars-20 augusti 2018).