3 roliga aktiviteter för läslovet!

 Av Vilde Randgaard, redaktör.

Sedan höstlovet 2016 döptes om till läslovet, har denna vecka varit fylld av aktiviteter som på olika sätt uppmuntrar till läsning. Vi vill såklart vara med och bidra till att läsningen får extra uppmärksamhet under läslovet och tipsar här om aktiviteter som passar våra yngsta läsare, som är i början av sin läsresa.

gabby-orcutt-7E29j_4GBNI-unsplash (1).jpg

– Eftersom man behöver läsa kontinuerligt för att få upp flyt, menar jag att det är viktigt att man fortsätter läsa även på loven, säger specialpedagog Anna Wassenius. 

Hon uppmanar föräldrar att ta sig tid att läsa tillsammans med, eller för barnen.
– Huvudsaken är att de läser och att barnen får komma i kontakt med skriftspråket på fritiden och upprätthåller rutinen kring läsning som de har i skolan.

De finns också många andra kreativa aktiviteter de kan göra tillsammans och som passar perfekt för lovet, oavsett om de är på resande fot eller inte. Här är tre roliga tips som underhåller barnen samtidigt som de får repetera bokstäver, bokstavsljud och sätta samman dem till ord.

1. Lässpelet Poio

Ska ni åka bil, tåg eller resa med flyg? Då vill vi självklart tipsa om lässpelet Poio! Ett perfekt tillfälle att låta barnen ha skoj samtidigt som de får effektiv träning av bokstäver, bokstavsljud och ord. Med Poio knäcker flera barn läskoden varje dag, utan att de ens märker av att de övar läsning. Kanske kommer ditt barn att knäcka läskoden i baksätet av bilen!

2. DIY memory-spel med bokstäver

Det här spelet är superenkelt att göra tillsammans med barnen och är enkelt att ta med överallt! Dessutom kan man anpassa utmaningen utifrån barnets nivå, med stora eller små bokstäver, eller bägge delar - och matcha dem med stora och små, precis som vi har gjort i videon.

3. Alfabetsjakt

Låt dig inspireras av Anna Wassenius alfabetsjakt! Skapa din egen mall eller skriv ut hennes version här.

Enkelt och härligt att ta med sig var som helst - som till exempel i bilen. Låt barnen leta efter ord omkring sig som börjar på de olika bokstäverna och räkna hur många de klarar av att hitta!

Alfabetsbiljakten.jpg