Därför rekommenderar specialpedagogen
lässpelet Poio till föräldrar

Av Vilde Randgaard, redaktör

“Spelet ger barnen känslan av att lyckas! Framför allt är det lättsamt och roligt, och barnen märker inte att de faktiskt övar sig på att läsa. Det ser ut som ett spel, men det är samtidigt lästräning.” säger Anna Wassenius som har testat lässpelet Poio med elever.

Processen att lära sig läsa är olika för alla barn. För några kommer det lätt medan andra kan få kämpa länge. Oavsett så har de alla en sak gemensamt: att läsa är något nytt för dem! Därför är det oerhört viktigt att lägga en grund där barnen känner sig trygga och där de upplever inlärningen som något positivt.

I Poio har vi jobbat tätt tillsammans med pedagoger för att skapa ett verktyg som gör just det, och som dessutom anpassar sig efter varje enskilt barns förkunskaper och inlärningstakt. Många lärare och specialpedagoger har testat spelet tillsamman med sina elever.

Anna Wassenius, Specialpedagog och förstelärare i åk F-6 i Stockholm.  (Foto: Privat)

Anna Wassenius, Specialpedagog och förstelärare i åk F-6 i Stockholm. (Foto: Privat)

Viktigt att göra något som barnen tycker är roligt
Specialpedagog och förstelärare i åk F-6 i Stockholm, Anna Wassenius, är en av dem. Hon har provat spelet både med barn som har lätt för att lära sig läsa och med barn som har svårigheter, med positiva resultat.
"Intressen i den åldern är väldigt olika. Att hitta något som fungerar för alla är svårt, då är det bra med ett spel som Poio” berättar hon. “För att väcka intresse för läsning är det viktigt att göra något som barnen tycker är roligt och motiverande.”

En av hennes elever har kämpat ett helt år med läsinlärningen.
“Han var väldigt frustrerad över att inte få till det, och har därför byggt upp ett motstånd till läsning, och inte alls hittat intresse eller motivation. När jag testade Poio med honom så tyckte han att det var så roligt att han ville träna mer! Spelet gav honom känslan av att lyckas! Hans mamma berättade till och med, hur fascinerad hon var över att han plötsligt tyckte att det var roligt och hur han fick en helt annan inställning till läsning.”

(Foto: Anna Wassenius)

(Foto: Anna Wassenius)

Till slut lyckas de
Anna flaggar för att detta spel är viktigt för barnen, hon rekommenderar det absolut till de som vill lära barn att läsa - antingen de är tidigt ute och vill lära sig innan skolstart, eller de redan börjat sin läsinlärning.
“I Poio är det ingen som säger att något är rätt eller fel. I en bok kommer man inte vidare om man gör fel och inte förstår ordet, och många ger upp. I Poio får de chans att gå vidare ändå, och till slut lyckas de med att lösa uppdragen.”

“Det gäller att ha barnen med sig, alltid!” avslutar hon.

För fler tips och råd från Anna besök hennes hemsida, frokenanna.com, eller Instagram: @frokenannaw