Knäck läskoden i ett roligt och intelligent spel

Av Katarina Hedensjö, pedagog.

Lässpelet Poios idé är enkel men genial: flytta lästräningen till en plats där barn älskar att vara. Man kan säga att istället för att ta barnen till lästräningen så tar Poio lästräningen till barnen.


Det bästa av två världar
På en pedagogiskt stabil grund men med nytänkande, kreativa infallsvinklar till hur barn lär, möts det bästa av två världar i en ny lära-läsa-app. Poio är ett noggrant utarbetat digitalt spel där läsinlärningsmetoden sätter fokus på hur bokstäver och dess ljud hänger ihop. Allt i en grafiskt tilltalande fantasivärld fylld av roliga karaktärer som barnen på egen hand kan utforska. ”Det är inget fel på hur skolan övar läsning, barn lär ju sig uppenbarligen att läsa. Samtidigt märker vi att det finns ett behov av lekfull, lustfylld lästräning – för barn som vill knäcka läskoden innan de börjar skolan, men även för barn som tycker konventionell lästräning är kämpig.” säger Daniel Senn som är pappa till Lässpelet Poio.

”Sedan vi lanserade spelet i Norge för ett år sedan har gensvaret varit överväldigande.” fortsätter Daniel. ”Alltifrån farmödrar, pappor, storasystrar, pedagoger till barn, har själva hört av sig med fantastiska berättelser om aha-upplevelser.”

Spelupplevelsen är viktig
Hemligheten bakom Poios succé är att spelet i första hand är roligt att spela. Barn tilltalas av de charmiga figurerna, den spännande ön och de många sakerna att upptäcka längs vägen. Lässpelet Poios skapare förstod helt enkelt att inte kompromissa med själva spelupplevelsen. Ska barn välja att spela ett “nyttigt spel” som ett lästräningsspel ju är, så måste man börja i den änden.

“Det är viktigt att ta barn på allvar och inte bara tänka att “de inte är så kräsna”. Att bygga det här spelet med kvalitet helt igenom, var självklart för oss. Det ska vara fint att se på, innehålla spänning men också mycket humor och små överraskningar och barnet som spelar ska känna sig delaktig i äventyret..”

I andra hand kommer lästräningen.

“Det är först när du fått barnet nyfiket och intresserat och hittat en miljö där de trivs att vara, som du kan få dem att verkligen stimuleras, utvecklas och lära.”

Skjermbilde 2018-06-06 kl. 16.16.37.png

Mängdträning som fungerar
Den grunden, att inlärningen sker nästan av bara farten, i ett spel som är roligt att spela, har gjort det möjligt att lägga in väldigt mycket träning. I andra sammanhang skulle många barn tröttna på att se och höra till exempel bokstaven o eller ordet skog så många gånger som de gör i Poio. Men i och med att de vill fortsätta spela, så kan spelet exponera dem för den mängdträning och repetition som lästräning faktiskt kräver, utan att de tappar intresset.

Eftersom lässpelet Poio automatiskt anpassar hastigheten efter varje enskild spelares ökande förmåga, så känner barnet också att det går lagom fort fram.

Rolig spelupplevelse plus mycket övning i lagom tempo, det fungerar.

“Min vision är att det här spelet ska bidra till ökad läslust bland nybörjarläsare, men också höja nivån på barns läsförmåga och läsförståelse på sikt” avslutar Daniel Senn.