3 tips från lärarna:
Så övar ni läsning i sommar

_MG_3626.jpg

Om du vill förbereda barnen inför skolstarten, eller bara vill hålla igång läskunskaperna de fått med sig under terminen - här är tipsen från lärarna om hur ni övar läsning på sommarlovet!

1. Små vardagliga uppgifter
Det finns inga krav eller förväntningar på att barn ska kunna läsa eller skriva innan de börjar skolan. Samtidigt är barn i den åldern väldigt intresserade av att lära sig nya saker så det är inte fel att börja med små uppgifter under sommarlovet. Se till att läsa mycket och överallt, varje dag. Det behöver inte vara prestationsinriktat utan hellre lekfullt och kravlöst - stava ord med bokstavskex, läs på mjölkkartongen eller leta efter bokstäver i din omgivning.

2. Mysiga lässtunder
Lässtunder är ett annat sätt att väcka intresset och är inte minst en viktig ingrediens i att utveckla ordförrådet och bygga på läs- och skrivfärdigheterna. Läs för barnen och med barnen, eller låt dem lyssna på en ljudbok hemma eller på resan - var som helst och när som helst. 

3. Hitta något som barnet tycker är intressant
Engagera dig i att hitta något att läsa som barnet intresserar sig för så att ni kan prata om det tillsammans. Gillar hen att fiska, läs och prata om det. Om det är svårt att hitta böcker som barnet tycker om är det en bra utflykt att ta sig till ett bibliotek tillsammans. Eller varför inte sätta er tillsammans och söka efter en video på YouTube eller ett spel på surfplattan eller telefonen.
 

Tipsen kommer från specialpedagogerna Anna Wassenius och Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.

Läs också “5 tips: Så får ni för ett lärorikt sommarlov

_MG_3415.jpg