PoioModell_1.png
 

1. Med leklust kommer inlärning

Att lära genom lek är stimulerande, roligt och effektivt. Kan man kombinera det ett barn ska öva och lära sig, med något som det tycker om att göra så har man skapat de bästa förutsättningarna för ett gott resultat.

 
_MG_2469-3.jpg

Släpp lös barnen

Lässpelet Poio ska vara barnets eget spel. Hjälp ditt barn att ladda ner spelet (gärna till surfplatta), att skapa användarprofil och att komma in i spelet men låt sedan ditt barn komma på och upptäcka saker själv under spelets gång. Att göra fel och våga prova igen och igen hör till spelets idé. Det är självklart bra att du finns i närheten och kan svara på frågor som ditt barn ställer. Att du visar nyfikenhet och låter barnet visa dig sitt spel då och då är också bra. Ett barn som själv får styra sin läsresa upplever att det behärskar saker och får ökat självförtroende.

last ned.jpeg

Låt barnen visa vägen

Poios tillvägagångssätt för att lära barn att läsa kan upplevas som främmande för dig som  vuxen. Det liknar inte den traditionella klassrumsundervisningen. En viktig princip i vårt spel är att låta barnen själva ta kommandot, vilket gör att de upplever en känsla av att själva äga sin lära-läsa-resa. Ställ inte för höga krav den första timmen utan låt barnet på egen hand utforska spelvärlden och bara ha roligt. När barnet kommit igång uppmuntrar vi till att närma sig barnet genom att exempelvis ställa frågor som:

  • "Vad heter den rosa kaninen?"

  • "Vad äter Otto?"

  • "Vem är Poio?"

last ned (1).jpeg

Inspireras till att ställa rätt frågor

NY I våra mailutskick hittar du exempel på frågor som rör spelet så att du lättare ska få en bra dialog med ditt barn om vad som händer och vilka ord det bekantar sig med.

Ditt jobb är att vara imponerad

Efter några dagar kommer förhoppningsvis flera nya bokstäver att ha satt sig i barnets medvetande. Några kommer säkert också uppleva att barnen blir mer nyfikna på att bilda ord genom att sätta samman ord och stavelser i bubblorna i spelet. Andra kommer kanske att vara mest roade av att bara spela, samla mynt och pyssla med figurerna, och inlärningen tar då kanske lite längre tid än du förväntat dig. Var uthållig och pressa inte barnen, men prova gärna att väcka lusten till att lära genom att ställa frågor som:

  • "Vad händer när du sätter ihop bubblorna?"

  • "Vilka uppgifter får du flest guldmynt av?"

  • "Hur gör du för att köpa presenter till läslingarna?"