PoioModell_1.png
 

1. Med leklust kommer inlärning

Att lära genom lek är stimulerande, roligt och effektivt. Kan man kombinera det ett barn ska öva och lära sig, med något som det tycker om att göra så har man skapat de bästa förutsättningarna för ett gott resultat.

 
_MG_2469-3.jpg

Barnets eget spel

Lässpelet Poio ska vara barnets eget spel. Hjälp ditt barn att ladda ner spelet (gärna till surfplatta), att skapa användarprofil och att komma in i spelet men låt sedan ditt barn komma på och upptäcka saker själv under spelets gång. Att göra fel och våga prova igen och igen hör till spelets idé. Det är självklart bra att du finns i närheten och kan svara på frågor som ditt barn ställer. Att du visar nyfikenhet och låter barnet visa dig sitt spel då och då är också bra. Ett barn som själv får styra sin läsresa upplever att det behärskar saker och får ökat självförtroende.

last ned.jpeg

Låt ditt barn visa vägen

Poios metod att lära barn läsa kan upplevas som främmande för dig som vuxen. Den liknar inte traditionell klassrumsundervisning. En viktig princip i lässpelet Poio är att låta barnen själva ta kommandot. Då upplever de att de styr sin lära-läsa-resa och det är positivt för utvecklingen. Ställ inte för höga krav utan låt ditt barn ta tid på sig, utforska spelvärlden och ha roligt längs vägen. Efter att ha låtit barnet spela en stund, låt gärna barnet visa dig vad som händer i spelet. Du kan ställa frågor som:

  • Vad heter den rosa kaninen?

  • Vad äter Otto?

  • Vem är Poio?

last ned (1).jpeg

Ditt jobb är att vara imponerad

Efter några dagar kommer förhoppningsvis flera nya bokstäver att ha satt sig i barnets medvetande. Några kommer säkert också uppleva att barnen blir mer nyfikna på att bilda ord genom att sätta samman ord och stavelser i bubblorna i spelet. Andra kommer kanske att vara mest roade av att bara spela, samla mynt och pyssla med figurerna, och inlärningen tar då kanske lite längre tid än du förväntat dig. Var uthållig och pressa inte barnen, men prova gärna att väcka lusten till att lära genom att ställa frågor som:

  • "Vad händer när du sätter ihop bubblorna?"

  • "Vilka uppgifter får du flest guldmynt av?"

  • "Hur gör du för att köpa presenter till läslingarna?"