Slut på bråk om skärmtid - spelet som hyllas av föräldrar och pedagoger

Av Vilde Randgaard, redaktör

Barnens skärmtid är något många föräldrar oroar sig för, och diskussioner om skärmtid är något som många säkert känner igen. Grundarna till lässpelet Poio vill att skärmtid ska bli kvalitetstid.
"Barnen blev nästan lite lurade till att läsa", säger Mette Falnæs, vars barn haft stor nytta av lässpelet.

_MG_3176.jpg
Alf Kristian Kåring, psykolog och pedagog, jobbar inom gamefication.

Alf Kristian Kåring, psykolog och pedagog, jobbar inom gamefication.

Hitta kvalitesspel
Alf Kristian Kåring är psykolog och pedagog, och jobbar inom gamefication. Han tycker inte att föräldrar behöver oroa sig över tiden framför skärmen utan istället just se till att hitta lärorika kvalitetsspel.
“Det är viktigt att engagera sig i det barnen tycker är roligt, och man kan sitta bredvid när barnet spelar för att göra det till en trevlig, social stund.”

"Ett av få spel jag testat som levererar på alla punkter"
Lärorika kvalitetsspel där du som förälder också intresserar dig och ställer frågor, är både bra och utvecklande för barnet att spela.  Alf Kristian har testat lässpelet Poio med sitt eget barn och tycker att det är ett bra exempel på ett kvalitetsspel. 
"Alla delar av spelet håller en hög kvalitet - det visuella, det ljudmässiga och berättandet. Det är helt uppenbart att det är någon som kan språkinlärning som utvecklat spelet. För mig är det viktigt att alla delar av ett spel håller bra kvalitet för att jag ska tycka om det. Därför är jag så förtjust i Poio. Det är ett av få spel jag testat som levererar på alla punkter."

"Barnen blev nästan lite lurade till att läsa."
Poio har visat sig vara ett digitalt verktyg som både barn och föräldrar uppskattar. Det roliga spelet möter föräldrarna och barnen på halva vägen - barnen får ha kul på en arena där de trivs, samtidigt som de övar färdigheter kring läsning och skrivning.

Mette Falnæs är mamma till tvillingarna Alva och Even, 8 år, och hon hade länge letat efter en app eller ett spel som skulle ge barnen något mer än endast underhållning. Att man skulle lära sig något.
"Vi hade tidigare testat olika appar och spel, eftersom jag tyckte att barnen skulle göra någonting lärorikt när de spenderade tid med surfplattan, men barnen blev snabbt uttråkade", säger Mette Falnæs.

När tvillingarna fick testa lässpelet Poio märkte Mette snabbt en skillnad.
"Barnen blev nästan lite lurade till att läsa. När spelet var avklarat fick vi hem en fysisk bok med berättelsen som hade skapats i spelet. Det var fantastiskt att se hur Even direkt satte sig med boken och hur han kände igen karaktärerna från spelet. Och Alva kom springandes och sa: "Mamma mamma, det är jag som har skrivit den här boken!"," berättar Mette.

Hur mycket tid är ok?
Vikten av fysisk aktivitet är naturligtvis lika stor nu som förr. SCB bekräftar att barn med mycket skärmtid ägnas sig i lika stor utsträckning åt regelbunden motion som andra barn. Man kan som förälder gärna ha regler kring hur mycket tid som ska spenderas framför skärmen men det finns ingen forskning som säger ett visst antal minuter eller timmar.

“Det är inte skärmtiden i sig som är viktig, utan kvaliteten på upplevelserna och vilken roll de spelar i våra liv”
säger Alf Kristian.

barntema.no går det att läsa om Elza Dunkels åsikter gällande barn och skärmtid. Elza är docent i pedagogiskt arbete vid Umeå Universitet och forskar bland annat om barns beteende på nätet, och delar Alf Kristians syn.
"Se till vad barnet gör framför datorn och inte hur länge de sitter där".
Hon menar att det är fel av föräldrarna att fokusera på antalet timmar som barnet sitter framför skärmen. Digitala hjälpmedel och nätet är en tillgång och används det som kunskapsinhämtning är det inte något negativt.

Naturligtvis handlar det om balans, barn måste få vara ute och röra på sig för att må bra - bada, springa, klättra och leka. Om de får göra det, så behöver skärmtiden inte vara något att oroa sig för, bara man fyller den med vettigt innehåll.

 

Tre tips om skärmtid:

  1. Leta efter kvalitetsspel så ditt barn kan både leka och lära.

  2. Intressera dig för barnets spel och skapa samtal kring det.

  3. Tänk på vad skärmtiden fylls med, snarare är hur lång den är. (Timmen före läggdags är det dock klokt att stänga av.)