Aktuellt

Vi engagerar oss i barns utveckling och inlärningsupplevelser. Det betyder att vi fördjupar oss i det som rör läsinlärning och nya rön kring lek och inlärning. Genom intervjuer med experter i branschen delar vi med oss av insikter, kunskap och tips. Och självklart ser vi till att du får den senaste informationen om lästräning och lässpelet Poio. Håll till godo!


Rädslan för att göra fel: Hur ger vi barnen en positiv syn på inlärning?

(Vilde Randgaard, redaktör)

"Att lära oss nya saker kommer vi göra hela livet, men det är få saker som det är så mycket press på, som att få skolbarn att lära sig läsa," menar Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.
Hon är specialpedagog och mamma och berättar att en av nycklarna till att öka barns lust att vilja lära sig nya saker, är att tillåta dem att göra fel.
Läs mer...

Så gjorde mamma Dolores och Bibbi, 6 år, lästräningen till kvalitetstid

(Vilde Randgaard, redaktör)

“När man håller på med lästräningen uppstår det ofta stunder av frustration för barnen, men det är något som förälder också kan känna," säger Dolores. Med lässpelet Poio har Bibbi (6) lärt sig läsa, og lästraningen har blivit kvalitetstid tillsammans med mamma. Idag får hon en överraskning!
Läs mer...

Så förbereder du barnen för skolstart

(Vilde Randgaard, redaktör)

Alla barn är olika och det kan vara svårt som förälder att veta hur man ska förbereda sitt barn på bästa sätt. Därför har vi pratat med specialpedagog Ingrid Somdal-Åmodt Vinje för att få några tips.
Läs mer...


Ingrid, 4 år, har redan hittat läsglädjen

(Vilde Randgaard, redaktör)

“Även om vi inte har några krav på att hon ska kunna läsa nu, så är det väldigt kul att se att hon har en så avdramatiserad inställning till att läsa, vilket jag tror att hon kommer ha nytta av senare”, säger Maja.
Läs mer...

Öka barns lust att lära - kan spel vara nyckeln till framgång?

(Vilde Randgaard, redaktör)

Alla barn är olika och för några kan det vara svårt att hitta motivation att lära. Men hittar man rätt tillvägagångssätt kan det som tidigare varit jobbigt och omotiverande bli roligt och lärorikt. Mia Hansson från Poio har träffat Adam Palmquist, pedagog och forskare, som förklarar sammanhangen mellan inlärning, spel och motivation.
Läs mer...


3 tips från lärarna: Så övar ni läsning i sommar

Om du vill förbereda barnen inför skolstarten, eller bara vill hålla igång läskunskaperna de fått med sig under terminen - här är tipsen från lärarna om hur ni övar läsning på sommarlovet!
Läs mer...


Hittade nyckeln till lästräningen - nu läser Bo, 6 år, godnattsagan själv för pappa

(Vilde Randgaard, redaktör)

«För ett år sen var han inte alls intresserad av att lära sig läsa, det fanns inte på kartan," berättar pappa Marcus Engstöm. Nu läser Bo alla ord han kommer över, redan innan skolstarten som är i höst.
Läs mer...


Knäck koden och kom in!

(Katarina Hedensjö, pedagog och läromedelsutvecklare)

«I lässpelet Poio finns delarna som underlättar för ett barn att knäcka läskoden. Att erövra sin kod och göra en stolt och storslagen entré in till läsningens sagolika värld,» skriver pedagog och läromedelsutvecklare Katarina Hedensjö. I sin text berättar hon om vad det innebär att knäcka läskoden, hur lätt eller svår, lång eller kort resan dit kan vara. Och ur ett pedagogiskt perspektiv förklarar hon vad hon anser att lässpelet Poio lyckats med - något som hon som lärare alltid strävar efter att uppnå i en inlärningssituation. 
Läs Katarinas text...


Pappabekännelse: “Jag har aldrig varit en läspappa, men med Poio har jag och Molly hittat vår grej”

(Vilde Randgaard, redaktör)

Tvåbarnspappan och influencern Hugo Rosas och dottern Molly börjat spela Poio tillsammans. Nu är det lek med bokstäver och ord som gäller.
Läs mer...

Knivlisa har testat Poio:
“En app som gör att du VILL att barnen ska hålla på med iPaden.”

(Vilde Randgaard, redaktör)

Influencern och Mama-profilen Lisa Eriksson, känd som Knivlisa, har testat lässpelet Poio med sina barn. 
Läs mer...


Slut på bråk om skärmtid - spelet som hyllas av föräldrar och pedagoger

(Vilde Randgaard, redaktör)

Barnens skärmtid är något många föräldrar oroar sig för. Under sommarlov och semester är det vanligt att barn spenderar mer tid framför sina skärmar än annars.
“Det är inte skärmtiden i sig som är viktig, utan kvaliteten på upplevelserna och vilken roll de spelar i våra liv”, säger psykolog och pedagog Alf Kristian Kåring. 
Läs mer...

5 tips: Så får ni för ett lärorikt sommarlov

(Vilde Randgaard, redaktör)

Sommaren är en härlig tid då det är lätt att hitta tillfälle att leka och lära tillsammans. Passa på under bilturen, på stranden, i stugan eller i en park, här är fem roliga tips.
Läs mer...


Spelet som får barn att vilja lära sig läsa

(Vilde Randgaard, redaktör)
“Nu går lästräningen som en dans. Han ser fram emot att spela och känner att han utvecklas hela tiden”, berättar mamman till en pojke som varit omotiverad till att lära sig läsa, innan han fick prova lässpelet Poio.

Poio är ett digitalt verktyg som bygger på traditionell pedagogik med fokus på just repetition och övning, så vad är det som ändå får barn att tycka om det?
Läs mer...

Därför rekommenderar specialpedagogen lässpelet Poio till föräldrar

(Vilde Randgaard, redaktör)
“Spelet ger barnen känslan av att lyckas! Framför allt är det lättsamt och roligt, och barnen märker inte att de faktiskt övar sig på att läsa. Det ser ut som ett spel, men det är samtidigt lästräning.” säger Anna Wassenius, som har testat lässpelet Poio med elever.
Läs mer...


Breakit med artikel om Poios lansering 

(Vilde Randgaard, redaktör)
"Poio har verkligen imponerat på oss och med tanke på den feedback som kommer från både barn och föräldrar så är det uppenbart att tjänsten håller vad den lovar”, säger Martin Frey på Schibsted Growth. 

Läs mer...

Knäck läskoden i ett roligt och intelligent spel

(Katarina Hedensjö, pedagog)
Succéspelet lanseras i Sverige! Lässpelet Poios idé är enkel men genial: flytta lästräningen till en plats där barn älskar att vara. Man kan säga att istället för att ta barnen till lästräningen så tar Poio lästräningen till barnen.
Läs mer...