3 tips: Så kan rätt sorts skärmtid hjälpa ditt barn vid skolstart

_MG_3571.jpg

Av Vilde Randgaard, redaktör.

Många och långa diskussioner om skärmtid är något som de flesta småbarnsföräldrar kan relatera till. Det åter gäller att hitta en balans i vardagen, där skärmtiden ska samsas med skolarbetet.

Barn lär sig snabbare då de gör något de tycker är roligt, eftersom deras fokus och motivation förbättras. Digitala spel är något som de flesta barn intresserar sig för och kan därför med fördel användas som verktyg för att lära sig nya saker samtidigt som de kan underlätta skolarbetet. Genom att hitta bra och nyttiga appar som tilltalar barnen är det möjligt att du kan undvika problematiken med bråk om skärmtid. Men även om man löser det som annars kan bli en konflikt, kan det vara en utmaning att veta hur man ska utnyttja skärmtiden på bästa sätt och hur man sätter gränser.

“Det är inte hur mycket tid man spenderar framför skärmen som är det viktiga, utan kvaliteten på upplevelserna och vilken roll de spelar i våra liva” säger psykolog och pedagog Alf Kristian Kåring.
 

3 tips om barn och skärmtid:
 

1. Hitta rätt innehåll och bestäm vad barnet ska få tillgång till

Var noga med vad barnet får tillgång till på surfplattan, telefonen eller datorn. Pappas Appar ger goda råd om hur du kan göra inställningar anpassade för barn på en iPad eller iPhone. Läs mer här.

Idag finns det en uppsjö av spel och appar tillgängliga. Lägg lite tid på att hitta kvalitetsspel som är lärorika och som ger barnet en positiv upplevelse. Även om det för oss vuxna som regel är viktigast med själva lärandet, är det lika viktigt att tänka på barnets intressen och vad som engagerar dem. Därför är det bra att testa och utvärdera olika sorters spel och appar.

Alf Kristian har bland annat testat lässpelet Poio med sitt eget barn och kan varmt rekommendera det till andra föräldrar. Det är ett utmärkt verktyg för barn som ska lära sig läsa och då framförallt de som just börjat skolan.
 

2. Var engagerad

Även om det är viktigt att låta barnet utforska saker på egen hand i spelen är det en stor fördel att intressera sig för vad barnet gör.

"Det är viktigt att engagera sig i det som barnen tycker är roligt. Sitt gärna tillsammans med ditt barn när det spelar och gör det till en social aktivitet, där ni tillsammans pratar om vad som händer och vad barnet gör”, säger Alf Kristian.
Fråga till exempel om hur långt de kommit, vad de lärt sig och de tycker om med spelet osv.
 

3. Sätt upp regler

Även om det inte finns några tydliga riktlinjer på hur lång tid ett barn kan eller bör spendera framför en skärm är det viktigt att sätta gränser och öva in sunda vanor.

Sätt egna regler för hur lång tid ditt barn får använda skärmen och var konsekvent. Få in goda rutiner, som att telefonen eller surfplattan ska läggas undan när ni äter och se till att skärmen stängs av i god tid innan läggdags, så att barnet får en god natts sömn.